Ha salátáról van szó, akkor a legtöbben a kicsit édeskés ízű és roppanós jégsalátára vagy a fejes salátára gondolnak, pedig léteznek ezeknél egészségesebb, magasabb tápértékű salátafélék is. Ilyen például a bébi pakchoi, bébi spenót, bébi rukkola, bébi mángold, és a népszerű mesclun és orientál salimixek is bébi salátalevelekből állnak. A zöld levelesek bébi verziója négy héttel vetés után szüretelhető (a mikrozöldek 10-14 nap után). Ebben a “palánta” formájukban gazdagabb ízűek és a levelek nemcsak sokkal zsengébbek, mint felnőtt változatban, de mivel ilyenkor a növény még rengeteg energiát fektet a növekedésbe, sokkal táplálóbbak magas mikrotápanyag tartalmuk miatt.
Termesztési szempontból azért szeretjük, mert palánta állapotban sokkal ellenállóbbak hidegnek-melegnek, betegségeknek. Ellenállóbbak, mert ilyenkor sokkal vitálisabbak a bennük lévő rengeteg növekedési energiától. A bébi saláták növekedési energiájukat magas klorofilltartalmuknak köszönhetik, amely rendkívül jótékony hatású az emberi szervezetre vér és májtisztitó tulajdonsága miatt. De tartalmaznak még A, B6 és C vitamint, folsavat, K vitamint, vasat, káliumot és luteint is.
A bébi zöldek íze fajtánként változó, bátran kísérletezzetek velük, mert nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is!