Certified Organic Production

Mascarponés körtetorta

Érik a mézédes körte a kertünkben, ezért úgy döntöttem ezt körtés tortát sütöm meg magamnak a szülinapomra. Lilla is segített az elkészítésben. Szombat este elindultunk Balatonra, vasárnap reggel itt vágtuk fel reggeli után, és nagyon nagy sikere volt. Mivel a búza minden fejtájára érzékeny vagyok, rozsliszttel és zabiszttel készült az alap, de bármilyen más liszttel is jól behelyettesíthető. Tojás sajnos nem volt otthon, ezért útifűmaghéj került helyette a tésztába.

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg zabliszt
10 dkg világos rozsliszt
10 dkg vaj
7 dkg nádcukor
csipet só
1/2 kk bourbon vaníliaőrlemény
reszelt citromhéj
2 ek útifűmaghéj, vagy 2 db tojás
1-2 dl víz

A krémhez:
25 dkg mascarpone
1 dl joghurt
1 citrom leve
10 dkg porcukor
1/2 kk bourbon vaníliaőrlemény
1/2 kk őrölt kardamom
2 ek kukoricakeményítő
3 db körte
szőlő

  • Morzsold a vajat a lisztbe, add hozzá a csipet sót, a cukrot, a vanília őrleményt, útifű maghéjat, reszelt citromhéjat és a vizet. Ha összeállt a tészta tedd a hűtőbe fél órára.
  • Vedd ki a hűtőből és nyomkodd bele egy 24 cm átmérőjű kivajazott tortaformába. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
  • A krémhez keverd össze a mascarponét a joghurttal, add hozzá a porcukrot, a citrom levét, a vaníliaőrleményt, kardamomot és a kukoricakeményítőt.
  • Rétegezd a krémet az alapra.
  • Hámozd meg a körtét és vágd fel cikkekre, szélforgó alakban rendezgesd el a krém tetején.
  • Süsd 40 percig 170 fokon. Ha lejárt az idő hagyd a sütőben még 10 percig. Vedd ki a sütőből, nyomkodd bele a szőlőszemebket és ha szobahőmérsékletűre hűlt tedd a hűtőbe. Másnap fogyasztható.