Certified Organic Production

Cukkinilepény bazsalikomos- paradicsomos-sárga céklás bulgurral

A cukkinilepény örök sláger ilyenkor nyáron, a cukkiniszezon közepén. Ebben a receptben friss zöldségekkel kevert bulgur és salimix kíséri, de pitában is nagyon jól mutat kapros-joghurtos szósszal és friss idényzöldségekkel megspékelve. Nyáron a salátafélék hajlamosak a melegtől picit kesernyésebbek lenni, de ettől nem kell megijedni, a keserű íz nagyon jót tesz az emésztésnek. Édes balzsamecettel, mézes öntettel vagy friss gyümölcsökkel nagyon jól lehet ellensúlyozni.

Hozzávalók

500 g cukkini
4-5 ek liszt
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 bögre bulgur
friss bazsalikom
3 db paradicsom
2 fej sárga cékla
2-3 ek olaj

  • Reszeld le a cukkinit nagy lyukú reszelőn, adj hozzá egy kiskanál sót és hagyd állni 20 percig, hogy kiengedje a levét.
  • Hámozd meg a sárga céklát és hámozókéssel vágj belőle nagyon vékony szeleteket. A vékony szeleteket pakold egymásra és vágd fel nagyon vékony csíkokra (julienne)
  • Közben főzd meg a bulgurt kétszeres mennyiségű sós vízben. Ha megfőtt keverd hozzá az apróra vágott paradicsomot,bazsalikomot és a sárga céklát.
  • A cukkinit sózd, borsozd, keverd hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petruszöldet, a tojást és a lisztet.
  • Forrósítsd fel az olajat és kanálnyi mennyiségeket mérj ki a cukkinis masszából a serpenyőbe, majd lapítsd el őket a kanállal. Ha túl forró az olaj vedd vissza a hőmérsékletet, nehogy a lepények megégjenek sülés helyett.
  • Petrezselymes tejföllel és salimixxel tálald.