Ha nem tudod mit kezdj az előző napról megmaradt kölessel, rizzsel, hajdinával, akkor csinálj belőle fasírtot. Keverj hozzá egy kis reszelt idényzöldséget – ebben az esetben céklát, de jó sárgarépával vagy batátával is – és máris kész a fejedelmi lakoma.
Hozzávalók
20 dkg főtt köles
2 kisebb cékla
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
1 kk kömény
só, bors
olaj a sütéshez
4 ek liszt
Körethez:
1 kg batáta
200 g orientál salimix
balzsamecet
olivaolaj
só
- Pucold meg a batátát, vágd kis kockákra, önts rá 2 ek olivaolajat, sózd, és 180 fokon süsd, amíg megpirul. (kb 20 perc)
- Amíg a batáta sül, hámozd és nagy lyukú reszelőn reszeld le a céklát, aprítsd fel a lilahagymát, sózd, borsozd, add hozzá a köményt és 1 ek olajon párold, amíg megpuhul. (kb 10 perc)
- Keverd a főtt köleshez a céklás keveréket, add hozzá a felaprított petruszöldet, a zúzott fokhagymát, a tojást és a lisztet. Csinálj belőle fasírtokat és kicsi forró olajban süsd ki őket, úgy, hogy mindkét oldalukon megpiruljanak.
- Friss, balzsamecetes orientál mixxel tálald.