Certified Organic Production

Paradicsomkrémleves gyökérzöldségekkel

A héten volt szerencsém betekintést nyerni, hogyan készül kislányom ovijában a paradicsomleves. Meglepődtem, amikor az alapanyagok között gyökérzöldségeket fedeztem fel: sárgarépát, zellert, pasztinákot és petrezselyemgyökeret. Miután elkészült a leves és – az óvónők bevallása szerint – az utolsó cseppig el is fogyott mind, mindent megértettem: ezzel a recepttel jelentős mennyiségű főtt zöldséget juttathatunk a gyerekek szervezetébe, ami egyébként sok esetben – például nálunk is – komoly kihívást jelent. Plusz pont, hogy a gyökérzöldségek édessége miatt a cukrot nyugodtan ki lehet hagyni belőle. Mindezek mellett ezt a receptet nem csak gyerekes családoknak ajánlom, hanem télen mindenkinek, ugyanis az alapvetően hűtő hatású paradicsomléből a gyökérzöldségek segítségével egy ízlelőbimbókat gyönyörködtetően gazdag , tápláló, melengető és ezért a szervezetünk számára ideális krémlevest varázsolhatunk az asztalunkra.

Hozzávalók

1 közepes fej vöröshagyma
150 g petrezselyemgyökér
150 g pasztinák
150 g gumós zeller
150 g sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 liter paradicsomlé
2 dl víz

1 ek olaj
pirított napraforgómag

  • Dinszteld meg a felaprított vöröshagymát az olajon.
  • Hámozd meg és vágd kisebb kockákra a zöldségeket és dobd rá a már megüvegesedett hagymára.
  • Gyakran kevergetve pirítsd 5 percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát, a sót és önts fel 2 deci vízzel és forrald kb 10 percig, vagy amíg minden zöldség megpuhul.
  • Ha megpuhult öntsd hozzá a paradicsomlevet és forrald további 5 percig.
  • Botmixerrel pürésítsd, ha túl sűrű lenne higíthatod vízzel, csak akkor forrald fel újra.
  • Pirított napraforgómaggal tálald.