A Húsvét a termékenység és a bőség ünnepe. Használjuk hát a természet erejét tojásfestéshez is. Így nemcsak természetes, rusztikus színeket kapunk, de hasznosíthatjuk a zöldségmaradványokat is:
- Lilakáposzta: fehér tojást kékre, barna tojást zöldre festi
- Lilahagyma héj: fehér tojást pirosra, barnát lilára festi
- Vöröshagyma héj: fehér tojást sárgára, barnát narancssárgára festi
- Reszelt cékla: fehér tojást rózsaszínre, barnát bordóra festi
- Kurkuma: sárga tojás
Hozzávalók (minden színnel 3 db tojáshoz)
1 bögre zöldség vagy 2 ek kurkuma
1 bögre víz minden színhez
1 ek ecet minden színhez
olaj a fényesítéshez
- Forrald fel a vízben a zöldséget vagy a kurkumát.
- Ha felforrt, vedd kislángra és főzd tovább 15-30 percig letakarva.
- A festék akkor van kész, ha a főzet pár árnyalattal sötétebb, mint a végső szín, amit szeretnél elérni.
- Szűrd le a főzetet, add hozzá az ecetet és főzd meg a lében a tojásokat, de ne főzd tovább 20 percnél.
- Ha megfőtt és tetszik a szín, szárítsd meg a tojásokat és dörzsöld be olajjal őket, hogy fényesek legyenek.
- Ha élénkebb színt szeretnél, készíts új főzetet és a kihűlt folyadékban, a hűtőbe téve áztasd tovább a tojásokat a kívánt szín eléréséig. Száradás után ugyanúgy dörzsöld be a tojásokat olajjal.